Gazdálkodj okosan az időddel! Íme 5 tipp, melyek nyelvtanulóknak is megszívlelendők

Íme 5 tipp, hogy stresszmentesen teljenek a napjaid, legyen ÉNIDŐD és valóban jelen tudj lenni a jelenben! Nyelvtanulóként is a sikeres nyelvtanulás egyik alapja a hatékony időbeosztás. Ezek a tippek nem pusztán az optimális időbeosztás kialakításában segítenek, hanem az energiaszintedet is növelik majd. Az idő rajtunk kívülálló dolog, nem tudunk rajta változtatni, viszont az energiaszintünket tudatosan képesek vagyunk felturbózni, amihez pedig elengedhetetlen a jó időgazdálkodás. 

1. IKTASD KI AZ IDŐPAZARLÓKAT! Vizsgáld meg mivel töltöd el egy napodat és válaszd szét, hogy mi az, ami fontos és mi nem. Rengeteg idő úszik el a nap folyamán észrevétlenül az e-mail-ek, a közösségi média és a telefonálás által bezárt Bermuda-háromszögben. Az e-mail-ek nézegetésére jelölj ki egy időintervallumot, amikor megnézed a levelezésedet, amúgy ne nézegesd! A közösségi média, Facebook, Instagram stb. esetében is érdemes limitálni az időt, vagy akár blokkolni is lehet ezeket az oldalakat bizonyos időre, így nem lesz kísértés. A telefonálásnál célszerű korlátozni a csevegéseket és néha ki lehet kapcsolni a készüléket, így nem zavarja meg az összpontosítást.

2. PRIORIZÁLJ! Gondold át, hogy mi az, amire mindenképpen időt kell szakítanod. Írd össze ezeket a dolgokat egy papírra majd rakd fontossági sorrendbe őket! Mindig a legfontosabb teendővel kezdd, azt helyezd az első helyre! Ez egyszerűnek tűnhet, viszont számtalan esetben a legfontosabb elintézendő a legnehezebb is és ilyenkor hajlamosak vagyunk halogatni, tologatni azt. Ne tegyük! Legyünk túl rajta mihamarabb! Így nem lesz folyamatosan rajtunk a nyomás, amit az állandóan halogatott dolgok okoznak.

3. RAKJ RENDET! Az elvégzendőkkel, teendőkkel kapcsolatban tervezd meg egy hetedet napokra lebontva! Kategóriákba rendezheted őket, attól függően hogy milyen sürgősek. Rendezett és összeszedett lesz az életed, nem lesz rajtad akkora nyomás és stressz, mivel nem kell állandóan fejben tartanod a teendőidet. Post-it papírokra is írhatod, okos telefonba, papíralapú naptárba is vezetheted őket. Ha kész van valami, akkor pipáld ki. A téged körülvevő tárgyaknak is legyen meg a maga helye, így nem vesztegetsz időt azok keresgélésével.

4. BONTSD RÉSZEKRE HA TÚL NAGY FALAT! Ha valamit azért halogatsz, mert túl nagy falatnak bizonyul, akkor célszerű részletekre bontani és lépésről lépésre megoldani azt. Ha pedig egyedül nem megy, akkor bátran kérj segítséget!

5. ÉNIDŐT is hagyjál magadnak! Relaxálj és pihenj minden nap egy kicsit, nem robot üzemmód a cél. Mozogj, olvass magazint, igyál egy kávét, iktass be valami olyan tevékenységet, mely energiával tölt fel. Erre is tekints úgy, mintha ez is valamilyen aznapi kötelező teendő lenne, így hatékonyabban és nagyobb élvezettel végzed majd a teendőidet. 

Ne feledd! A jó időbeosztás nem azt jelenti, hogy végtelen mennyiségű dolgot próbálunk belepréselni egy napunkba. A végső cél egy stresszmentesebb és hatékonyabb életmód, melyben helyet találunk azoknak a dolgoknak is, melyek energiával töltenek fel. Ahhoz, hogy ne azt érezzük, hogy robotként teljesítjük a napi tervünket, az előbb említett tippeket érdemes beépíteni mindennapi szokásaink közé. Ahhoz hogy tartósan beépüljenek ezek a szokások a napi rutinunkba, körülbelül 2 hónapra van szükség. Ez bizony hosszú idő és kitartást igényel, mely külső támogatás nélkül keveseknek megy. Keress fel egy coachot, aki megadja a támogatást és segít, hogy ne add fel. Vágj bele! Legyen neked is több időd és energiád!