SPORTOLJ HOGY SIKERESEBB NYELVTANULÓ LEGYÉL!

olympia-1535219_1920.jpg 

A tanévkezdés kapcsán egyre többen állnak neki újra nyelvet tanulni. Vajon miért van az, hogy egyesekből sikeres nyelvtanulók lesznek, mások pedig hamar feladják? Vajon hogyan lehet fenntartani a kezdeti lendületet, lelkesedést és segíteni a tanulási folyamatot? Az egyik legjobb és leghasznosabb eszköz erre a sportolás.

A nyelvtanulási folyamat során rendszeresen merül fel a kérdés a tanulókban, hogy vajon meddig tart eljutni az általuk kitűzött szintre és hogyan lehetne gyorsítani rajta. Aki sportol, az jól tudja, hogy az eredmény ott sem egyik napról a másikra jön, idő kell hozzá, kitartás és türelem. Jól megtervezett edzésprogram szükséges és a rendszeresség is elengedhetetlen. Ennek megvalósításában egy jó edző kulcsfontosságú szerepet tölt be, aki segít abban is, hogy a motiváció tartós legyen, visszajelez és támogat. A nyelvtanulásban illetve minden egyéb tanulási folyamatban is ugyanezt a feladatot tölti be egy nyelvi coach vagy coaching szemléletű tanár, aki az oktatásban olyan módszerekkel dolgozik, mint a sportban egy jó edző. Nem véletlen az elnevezés, a coach szó edzőt jelent.

Tapasztalataim szerint azok a nyelvtanulók, akik rendszeresen sportolnak, sikeresebbek a nyelvtanulásban. Vajon miért van ez? Miért érdemes sportolni azért, hogy lendíts a nyelvtanulásodon? Íme néhány hasonlóság, melyek a nyelvtanulási folyamat és az aktív sportolás között fellelhetőek és támogatóan hatnak egymásra:

  1. A tanulandó dolgok megfigyelése, a szabályok ismerete, majd az elméletben tanultak gyakorlatba ültetése és azok rendszeres gyakorlása jelen vannak mind a sportban és a nyelvtanulásban is. Például elméletben tudom a kézilabda szabályait, de ahhoz, hogy játszani is tudjam azt, gyakorlatba kell ültetni azokat és kitartó gyakorlás kell, amíg a kivitelezés megfelelő nem lesz. Attól, hogy elméletben tudom például az igeidőket, attól nem feltétlen tudok még megszólalni az adott nyelven, gyakorlatba kell ültetni azt és kitartó gyakorlás kell ahhoz, hogy mindez működjön. Aki sportolóként ezt jól tudja ezt alkalmazni, az képes ezt a megközelítést, hozzáállást a nyelvtanulásban is kamatoztatni.
  2. Merni kell kilépni a komfortzónánkból, hiszen a tanulás komfortzónán kívüli folyamat. A sportban és a nyelvtanulásban is a gyakorlást csetlések-botlások kísérik, ami sokak számára gátló tényezőt jelent. Nem mernek megszólalni például, mert félnek a hibázástól, vagy attól, hogy nem értik meg őket. Aki sportol és rendszeresen feszegeti a komfortzónája határait, az bátrabban teszi azt nyelvtanulóként is.
  3. A jó időbeosztás is kulcsfontosságú. Azok a tanulók, akik rendszeresen sportolnak, be tudják építeni rohanó napirendjükbe azt, azok a nyelvtanulásban is sokkal jobban elkötelezettek, komolyabban veszik azt. Nem maradoznak el az órákról, tudják, hogy rendszeresen elő kell venni a tanulandókat és időt kell szánni a tanulásra ahhoz, hogy eredménye legyen.
  4. A sportoló tanulók kitartóak, nem hátrálnak meg ha valamilyen nehézséggel kell szembenézniük és esetleg nem megy elsőre valami tökéletesen. Számítanak rá, hogy nem lesz azonnali az eredmény, hanem bele kell fektetni energiát és munkát ahhoz, hogy meg legyen a gyümölcse.
  5. Ha csökken a motiváció, akkor a sportolók nem adják fel, hanem megkeresik azt, ami kihúzza őket ebből az állapotból. Ez lehet új módszerek kipróbálása is, de lehet elég ha a célunkra erősebben fókuszálunk. Ha a célunkat szem előtt tartjuk az motivál, előre húz. A végső cél mellett fontos a rövidebb távú célok kitűzése is. A versenysportolókkal is elképzeltetik, milyen is lesz, ha érmet nyernek például, de az odáig vezető úton kellenek a rövidebb távú célok is, melyek teljesítése elérhető, mérhető és pozitív megerősítést ad, amennyiben teljesítjük azokat. A nyelvtanulásban is ugyanilyen fontos céljaink pontos meghatározása és azok rendszeres tudatosítása, elképzelése rövid és hosszú távon is.

Összességében véve elmondható, hogy a sport, azon túl, hogy számos kedvező hatással bír testünk, lelkünk és szellemünk számára is, segít abban is, hogy hogyan osszuk be jobban az időnket, merjünk kilépni a komfortzónánkból és megtaláljuk mindig azt a motivációt, ami előre visz minket célunk felé. Mindezekre nagyon nagy szükség van a nyelvtanulás illetve bármilyen egyéb tanulási folyamat során is. Idén ősszel a futball EB és a Riói Olimpia után talán még könnyebb rávenni magunkat a rendszeres mozgásra. Szóval sportra fel az eredményesebb tanulásért!